Schouderexpert: Ruim 20 jaar ervaring met schouderonderzoek en -revalidatie
Aangesloten bij Schoudernetwerk Friesland
Korte lijnen met sportartsen en medisch (schouder)specialisten
Veilige en snelle terugkeer naar Sport, Arbeid of Vrijetijdsbesteding
Heb je last van een pijnlijke of stijve schouder? Voelt de schouder zwak en zwaar aan na een val of plotselinge beweging? Kunt u de arm vanwege de pijn niet meer optillen? Kun je niet meer op je pijnlijke schouder liggen? Straalt de pijn uit naar de nek en arm? Heeft u ook last van tintelingen in de hand? Heeft u last bij bewegen of komt de pijn juist in rust opzetten? Heeft u een operatie aan de schouder gehad?
Zoals je kunt lezen is de verscheidenheid aan klachten rondom het schoudergewricht groot. De schouder is een veel voorkomend probleemgebied in de sport, arbeid en dagelijks leven. Het schoudergewricht is wellicht één van de meest complexe gewrichten van het menselijke lichaam. Je schouder wordt gevormd door de kom in het schouderblad, de kop van de bovenarm en het daaromheen gelegen gewrichtskapsel, banden, pezen en spieren. Daarnaast zijn er verbindingen met het sleutelbeen en de ribbenkast. De gewrichtskom omvat de gewrichtskop slechts beperkt, waardoor de schouder een erg beweeglijk gewricht is. Alle stabiliteit wordt gegeven door het gewrichtskapsel en de spieren van de schoudergordel.
Bij frequente bewegingen van de schouder boven het hoofd en bij ver reiken kan dit systeem dan ook chronisch overbelast raken en kunnen er blessures ontstaan. Denk aan pijnlijke spieren, pees- en slijmbeursontstekingen. Na een val of een plotselinge beweging in de eindstand van het schoudergewricht kan er ook letsel ontstaan aan botten, labrum (kraakbeenring), kapsel, pezen of spieren. Dit letsel kan ervoor zorgen dat de schouderkop niet mooi centraal in de schouderkom blijft en dat de schouderbewegingen niet goed te controleren zijn. De schouder voelt dan instabiel aan en in het ergste geval kan de schouder uit de kom schieten.
Schouderexpert: combinatie van kennis èn ervaring.
Tijdens mijn dienstverband in Medisch Centrum Leeuwarden heb ik intensief samengewerkt met de schouderspecialisten van dit ziekenhuis. Ik heb de gelegenheid gehad om: gezamenlijke spreekuren met orthopeden en traumatologen te draaien, enkele schouder- operaties en traumabesprekingen bij te kunnen wonen en veel post- operatieve schouderpatiënten te revalideren. In dit geval ging het vaak om de ernstigere gevallen, zoals schouderprothesen, botbreuken na operaties, hersteloperaties bij ernstige instabiliteitsklachten/herhaalde (sub)luxaties (schouder uit de kom) en ernstige pees- en slijmbeursontstekingen door inklemming. Ook begeleidden we regelmatig bovenhandse sporters met chronische klachten. De bovengemiddelde ervaring met revalidatie bij ernstige en complexe schouderproblematiek en de veeleisende doelstellingen waar bovenhandse sporters aan moeten voldoen, maakt de schouderexpertstatus van FysioDeTrije helemaal waar.
Schouderklachten en bovenhandse sporters
Bij zwemmen, racket-, gooi-, en slagsporten zie je regelmatig schouderklachten. De hoge eisen die de sportactiviteiten aan het schoudergewricht stellen vragen enerzijds om een zorgvuldige analyse van het letsel, zwakke schakels en/of bewegingsbeperkingen in de bewegingsketen, spierkracht, coördinatie (denk ook aan techniek van werpen of slaan) en andere risicofactoren. Anderzijds is een zorgvuldige opbouw en inrichting van het behandel- en oefenprogramma essentieel om sporthervatting weer mogelijk te maken en de kans op hernieuwd letsel te verkleinen. Hierbij zijn de competenties van een sportfysiotherapeut essentieel!
Schouderklachten en arbeid: preventie en arbeidsintegratie
Als bedrijfsfysiotherapeut heb ik enkele jaren gewerkt voor de Interne Arbodienst van het ziekenhuis en de Zorggroep Noorderbreedte. Hier kwam ik dagelijks werknemers met werkgerelateerde schouderklachten tegen. Soms lag de oorzaak in de ergonomie van de werkplek of de organisatie van het werk (bijvoorbeeld slechte arbeids-rustverhoudingen, te eenzijdige werkzaamheden, te zware fysieke werkzaamheden), maar vaak ook in het (bewegings)gedrag van de werknemer zelf. Door de brede kijk op het geheel, kunnen we alle mogelijke oorzaken en herstelbelemmerende factoren boven tafel krijgen. Desgewenst kunnen we ook (preventief) een analyse maken op de werkplek zelf. Doel is een optimale afstemming tussen mens en arbeid.