Auteur: Annemarie Dijkstra, MSc Sportfysiotherapeut Fysio De Trije
Bij Fysio de Trije zien we veel sporters met knieklachten. Knieklachten zijn veelvoorkomende blessures tijdens het hardlopen. Het gaat meestal om een overbelastingblessure die gepaard gaat met pijn aan de voor- of buitenzijde van de knie. In deze blog willen we jullie op de hoogte brengen van mogelijke risicofactoren, behandelmogelijkheden, preventietips en hardloopondersteunende programma’s die jij bij Fysio De Trije kunt volgen.
Advies, informatie en een adequate behandeling zijn van belang bij deze blessure.
1. Risicofactoren
Knieklachten tijdens het hardlopen kunnen ontstaan door verschillende factoren. De risicofactoren zijn:
2. Verschillende behandelmethodes
Bij Fysio de Trije bieden we verschillende behandelmethodes aan om je zo snel mogelijk van je knieklachten af te helpen. De (sport)fysiotherapeut zal een behandelmethode kiezen die goed aansluit bij jouw blessure. Een behandeling kan o.a. bestaan uit:
3. Preventietips
Om knieklachten te voorkomen is het raadzaam onderstaande preventietips na te leven tijdens het hardlopen.
4. Beter en blessurevrij hardlopen met “Fysio De Trije- krachttraining voor hardlopers” en “Fysio De Trije- (Hard)loopanalyse”
Wordt een betere hardloper: verbetering prestaties en minder kans op blessureleed.
A. Krachttrainen voor hardlopers op maat
Ook voor hardlopers is het van belang om een basisniveau van krachtuithoudingsvermogen te hebben. Bij Fysio de Trije kan de (sport)fysiotherapeut je helpen met de juiste krachttraining, specifiek voor jou. Bij het uitvoeren van spierversterkende oefeningen is het van belang de juiste techniek te gebruiken. Oefeningen kunnen bij ons in de oefenzaal uitgevoerd worden. De (sport)fysiotherapeut kan ook oefeningen geven waar je thuis mee aan de slag kan.
B. Verbeter je Looptechniek
Je kunt bij Fysio De Trije een (hard)loopanalyse laten uitvoeren. Tijdens deze analyse kijkt de (sport)fysiotherapeut naar de looptechniek. Tijdens het hardlopen op de loopband word je gefilmd, waarna de (sport)fysiotherapeut je looptechniek vertraagd af kan spelen. Dit geeft veel informatie over je houding en afwikkeling. Tevens bekijkt de (sport)fysiotherapeut je schoenen, brengt je kracht, mobiliteit (beweeglijkheid), looptechniek globaal / lokaal én cadans in kaart.
Aan de hand van analyse krijg je specifieke tips, instructies en (loop-, coördinatie en/of kracht)trainingsprogramma’s om je techniek te optimaliseren.