BLOG- Hardloopanalyse

Heb je wel eens last van klachten tijdens of na het hardlopen?

Komt dan bij Fysio De Trije langs voor een hardloopanalyse!

Het moet gezegd worden dat bij verreweg de meeste klachten die ontstaan tijdens of na het hardlopen één of meerdere van de volgende factoren de oorzaak is:

  • Je hebt te veel gedaan: bijvoorbeeld ineens van 40 kilometer naar 80 kilometer per week gegaan of nog meer.
  • Je hebt te snel opgebouwd na een tijd niet hardgelopen te hebben, of hebt nog nooit hardgelopen zelfs en begon met 5 kilometer de eerste keer.
  • Je bent te hard gegaan: je hebt je tempo ten opzichte van normaal een stuk opgevoerd.

Eigenlijk zijn dit meerdere variaties op hetzelfde onderwerp dus. Doordat je dit hebt gedaan heeft je lichaam niet genoeg de tijd gehad om de spieren, pezen en botten te herstellen tussen de verschillende trainingen door. Het gevolg is dat er een overbelasting ontstaat op één of meerdere plekken in het lichaam die klachten kunnen gaan geven. Dat er een overbelastingsgerelateerde klacht in het lichaam aanwezig is betekent echter niet dat er geen andere factoren mee kunnen spelen die ervoor zorgen dat de klachten hebben kunnen ontstaan. Heel vaak zien we dat er meerdere factoren meespelen die er uiteindelijk samen voor zorgen dat je pijn krijgt, denk hierbij aan looptechniek, kracht en schoeisel dat te klein is, niet geschikt is voor de ondergrond of al veel te lang gedragen wordt. Bij fysio de Trije doen we bij alle klachten waarvan we weten of vermoeden dat ze verband houden met het hardlopen standaard een volledige hardloopanalyse. Of je nou aan atletiek doet, marathons rent of gewoon af en toe een rondje jogt, een analyse kan voor iedereen die aan één of andere vorm van hardlopen doet en daarbij klachten ervaart een toegevoegde waarde zijn. Een hardloopanalyse kan voor alle locaties waar klachten tijdens het voor kunnen komen hardlopen geschikt zijn: Enkel/ voet Scheenbeen/ kuit/ achillespees Knie Bovenbeenspieren/ hamstrings Heup Rug Nek Tijdens het doen dan deze analyse kijken wij naar het hele lichaam en de relevante aanverwante factoren: Trainingsopbouw en -intensiteit Voeding Schoeisel Mobiliteit Looppatroon Kracht en balans Hardlooppatroon op de loopband en ernaast Zodra we al deze dingen in kaart hebben gebracht brengen we alle informatie samen, en stellen op basis daarvan een behandelplan op waarmee we gezamenlijk aan de slag kunnen om jou weer te laten doen wat je zo graag wilt. In de bijna alle gevallen bevat een behandelplan zowel een oefenschema waarin we werken aan bijvoorbeeld de mobiliteit en kracht, als een advies en aandachtspunten voor je hardlooppatroon. Ook helpen we je bij het opnieuw opbouwen van het hardlopen zodra het weer kan, en geven advies om de kans zo groot als mogelijk te maken dat je geen terugval zal ervaren zodra je van de blessure hersteld bent.